HRM

Wetenschapsprijs voor artikel over wijkverpleging

Kim de Groot, wijkverpleegkundige en onderzoeker bij het NIVEL, heeft met een artikel over de aantrekkelijkheid van de wijkverpleging de Johanna Diepeveen-Speekenbrink Wetenschapsprijs 2017 gewonnen. In haar artikel 'Attractiveness of working in home care: An online focus group study among nurses' stelt zij dat de spilfunctie, autonomie en afwisseling aantrekkelijke kanten zijn van werken in de wijkverpleging.

Aan het onderzoek van De Groot deden 18 hbo-opgeleide en 20 mbo-opgeleide wijkverpleegkundigen mee, werkzaam bij thuiszorgorganisaties verspreid over het land.

Wijkverpleegkundigen zien zichzelf volgens De Groot als een "spin in het web". Zij zijn de verbindende schakel tussen cliënten, mantelzorgers en andere professionals, zoals huisartsen en wijkteams. Doordat zij deze spilfunctie hebben en de zorg coördineren, kunnen ze de behoeften van iedere individuele cliënt voorop stellen.

Autonomie

Daarnaast vinden wijkverpleegkundigen hun autonomie van belang. Zij bepalen grotendeels zelf hoe ze hun dag indelen en nemen vaak zelfstandig beslissingen tijdens de zorg. Als zij werken in een zelfsturend team geeft dat nog meer autonomie en ook ruimte voor eigen ontwikkeling, aldus de onderzoekster. 

Ook noemen wijkverpleegkundigen afwisselende cliëntsituaties en werkzaamheden als aantrekkelijke aspecten van de wijkverpleging. Iedere cliëntsituatie is uniek en vraagt vaak om improvisatie. Dit maakt dat iedere dag anders verloopt en ze geen saaie routine in hun werk ervaren. "Als wijkverpleegkundigen hebben we een mooi en uniek vak," zegt De Groot. "Maar helaas kiezen weinig verpleegkundigen voor dit vak doordat vaak minder positieve kanten worden uitgelicht, zoals de werkdruk. Deze resultaten kunnen bijdragen aan een meer positieve beeldvorming."

Personeelstekort

De Groot ontving de Johanna Diepeveen-Speekenbrink Wetenschapsprijs op vrijdag 22 september. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste artikel over afstudeeronderzoek van de masteropleiding Verplegingswetenschap. De juryleden zeiden over haar artikel: "innovatief" en "bruikbaar in de discussie over het oplossen van personeelstekorten in de wijkverpleging". 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top