Finance

Aantal wanbetalers zorgverzekering daalt

Het aantal Nederlanders dat de zorgverzekering niet betaalt, is voor het tweede jaar op rij flink gedaald. Op 31 december 2015 telde Nederland nog 282.190 wanbetalers. Een jaar later waren dat er 249.930, een daling van 11,4 procent.

Dat meldt de website Zorgverzekeringslijn.nl op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Rotterdam is de gemeente met de meeste wanbetalers. Eind vorig jaar waren er 24.750 Rotterdammers, oftewel 4,8 procent van de premieplichtige inwoners, die de premie zes maanden of langer niet betaalden. Toch was ook in Rotterdam sprake van een daling. In 2015 betaalde 5,3 procent van de inwoners boven de 18 jaar de premie niet.

Van de provincies voert Flevoland de lijst aan met 2,8 procent wanbetalers, gevolgd door Zuid-Holland met 2,5 procent en Groningen 2 procent. Het landelijk gemiddelde is 2,1 procent. Bijna twee derde van de verzekerden die hun zorgverzekeringspremie niet kunnen of willen betalen heeft een bruto inkomen tot 20 duizend euro.

Daling 

Na jarenlange groei van het aantal wanbetalers is in 2015 de daling ingezet. Een aantal veranderingen in de zogenoemde 'wanbetalersregeling zorgverzekering' heeft hieraan bijgedragen. Zo daalde in juli 2016 de bestuursrechtelijke premie die wanbetalers moeten betalen met bijna 20 procent. Ook wordt de betaling van de bestuursrechtelijke premie opgeschort als verzekerden een betalingsregeling treffen met hun zorgverzekeraar. Mensen houden daardoor meer geld over om hun schulden af te lossen. Een andere reden voor de daling is dat door samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars groepen bijstandsgerechtigden uit de regeling gestroomd zijn.

Mensen worden als wanbetaler geregistreerd bij het Centraal Administratiekantoor (CAK) op het moment dat ze zes maanden of langer geen premie hebben betaald. Mensen waarvan de registratie als wanbetaler is opgeschort, zijn niet meegenomen in bovenstaande cijfers.

Hulp

Zorgverzekeraar Menzis maakte vorige week bekend klanten met een betalingsachterstand te gaan helpen. Samen met financieel bewindvoerder BFS biedt Menzis verzekerden die langer dan zes maanden geen zorgpremie hebben betaald een betalingsregeling aan waarbij de schuld na twee jaar moet zijn weggewerkt. Dat aanbod geldt niet voor wanbetalers die al in een schuldsaneringstraject zitten.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top