ACTUEEL

Douane neemt 50 duizend illegale medicijnen in beslag

De Nederlandse Douane heeft de afgelopen week bijna 50 duizend illegale geneesmiddelen in beslag genomen. Dit gebeurde als onderdeel van de internationale operatie Pangea, die dit jaar voor de tiende keer werd gehouden.

De Douane heeft ruim tienduizend post- en koerierszendingen gecontroleerd en nam 315 pakketjes in beslag. Dat gebeurde in samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), Interpol en de Werelddouaneorganisatie (WDO). De IGZ onderzocht tien websites die illegaal reclame maken voor geneesmiddelen of deze te koop aanbieden. De inspectie, de Douane en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben gedurende de actie samengewerkt.

In de week van 12 tot en met 19 september deden 123 landen mee aan Pangea X. Het doel is om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de illegale markt te halen. De betrokken organisaties vragen daarnaast ook aandacht voor de gezondheidsrisico’s bij het gebruik van illegaal verkregen geneesmiddelen.

In totaal zijn er wereldwijd ruim 715 duizend verdachte pakjes geïnspecteerd door de douanes. Dit heeft geleid tot het in beslag nemen van ruim 25 miljoen potentieel gevaarlijke medicijnen. De totale geschatte waarde hiervan is bijna 43 miljoen euro.

Erectiemiddelen

In Nederland werden vooral veel erectiemiddelen, afslankmiddelen en slaap- en kalmeringsmiddelen aangetroffen. De landen van herkomst waren divers, maar veel pakketten kwamen uit India, Thailand en China.

De IGZ krijgt regelmatig meldingen over websites waar mogelijk gevaarlijke geneesmiddelen illegaal worden aangeboden. Het ontbreekt de inspectie vaak aan mogelijkheden om de eigenaar van de website te achterhalen, bijvoorbeeld doordat die in het buitenland geregistreerd staat. Daarom is samenwerking met andere diensten in binnen- en buitenland belangrijk. In drie gevallen heeft de inspectie websites voor strafrechtelijk onderzoek overgedragen aan het OM.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top