Finance

Zorgaanbieders hoesten dagopvang zelf op

Verschillende zorgaanbieders springen op de bres voor ouderen door zelf de dagopvang te bekostigen voor ouderen die daar door de wijzigingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten(AWBZ)  meer voor  in aanmerking komen.

Dagactiviteiten

In Apeldoorn kunnen zelfstandig wonende hoogbejaarden voorlopig gewoon naar hun dagactiviteiten bij hun zorgaanbieders Goede Zorg en Atlant Zorggroep blijven komen, ook al zijn zij daarvoor niet meer geïndiceerd volgens de nieuwe AWBZ-regels. Dat meldt De Stentor. De zorgaanbieders betalen hun opvang uit eigen middelen.

Zorgkosten

In Hellendoorn neemt zorgaanbieder ZorgAccent &Thuiszorg Noord West Twente een deel van de kosten op zich, terwijl de gemeente bijspringt met  14.000 euro, meldt deweekkrant.nl. De deelnemers zelf betalen 10 euro per dag. Het aantal ouderen met een AWBZ-indicatie is in het dorp Daarlerveen, gelegen in de gemeente Hellendoorn, dusdanig geslonken dat de dagopvang in financiële nood dreigt te komen. De gemeente heeft besloten om deze open te houden.

Eigen middelen

De bestuurders van Goede Zorg en Atlant Zorggroep vinden dat ze het niet kunnen maken om hoogbejaarden de toegang te ontzeggen. Daarom betalen de zorgaanbieders hun dagopvang voorlopig uit eigen middelen.

Eén op drie levert zorg in

In diverse centra heeft maar één op de drie geen recht meer op dagactiviteiten. De Apeldoornse wethouder Paul Blokhuis wil een noodmaatregel treffen, hoewel hij weinig geld heeft. Dit jaar heeft hij 1,5 miljoen euro ter beschikking, tegenover 8 miljoen euro in 2009. Hij denkt erover ouderen zonder indicatie nog de helft van het aantal dagdelen en een eigen bijdrage te vragen en alternatieve te onderzoeken. Hij wil ook aansturen op een kleine verschuivingen binnen Apeldoorns totale WMO-budget van 50 miljoen euro.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top