ACTUEEL

Meer Brabantse kinderen in jeugdzorg na vechtscheiding

Jeugdbescherming Brabant ziet een sterke toename van het aantal crisissituaties rond kinderen die slachtoffer zijn van de vechtscheiding van hun ouders. Volgens bestuurder René Meuwissen gaat het inmiddels om driekwart van alle zaken die door de instantie in behandeling worden genomen.

Dit meldt het Brabants Dagblad.

De wachttijd voor deze zorg kan inmiddels oplopen tot vier maanden. Een zorgelijke ontwikkeling, aldus Meuwissen. "Al die tijd kan de zaak verder escaleren en wordt de zorgvraag complexer en dus duurder."

De toename van het aantal crisissituaties door vechtscheidingen is volgens Meuwissen een verklaring voor de druk op de specialistische jeugdzorg momenteel en het grote tekort in het budget van gemeenten om deze zorg te bieden.

TNS NIPO berekende dat in 2015 één op de vijf scheidingen uitdraaide op een vechtscheiding. Een verdubbeling ten opzichte van 2013. Ongeveer 14 duizend kinderen worden hier de dupe van. 

Toezicht

De jeugdhulporganisatie ziet ook het aantal gezinnen dat onder toezicht wordt gesteld na jaren van daling weer stijgen. Meuwissen: "Maar ook dan zit je met die wachttijd van vier maanden. Toezicht wordt door de kinderrechter opgelegd, bijvoorbeeld voor zes maanden. Dan moeten wij met plaatsvervangende schaamte vertellen dat er pas sinds twee maanden hulp is. Als Jeugdbescherming Brabant zijn we geheel afhankelijk van zorgaanbieders. Soms is het geld op of is er door de verzekeraar geen zorg ingekocht bij een specifieke aanbieder." 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top