ACTUEEL

De Friesland wil dat Interzorg aan governancecode voldoet

Zorgverzekeraar De Friesland wil dat Interzorg Groep in Ferwert uiterlijk op 1 januari 2018 aan de Governancecode Zorg voldoet. Drie van de vijf toezichthouders van de zorgaanbieder zitten al zestien jaar op hun zetel, terwijl de code maximaal acht jaar toestaat.

Dit meldt de Leeuwarder Courant.

De Friesland sluit alleen contracten met (grotere) zorgaanbieders die aan de governancecode voldoen en wil daarom dat Interzorg snel de code volgt. De verzekeraar is met het bestuur en de raad van toezicht van Interzorg in gesprek gegaan over de kwestie. Uitkomst hiervan is dat de Friese zorginstelling binnen een paar weken met een stappenplan moet komen, om zo uiterlijk rond de jaarwisseling geheel te voldoen aan de governancecode. 

Christelijk

Interzorg werkt vanuit een christelijke grondslag. De zorggroep wil dat de leden van raad van toezicht de protestantse stromingen binnen de aangesloten kerken weerspiegelen. Volgens Interzorg is het echter moeilijk om goede toezichthouders met een christelijke achtergrond te vinden. Dat zou de reden zijn dat de opvolging vertraging oploopt.

Wim Kuikman, voorzitter van de raad van toezicht van Interzorg, kan niet zeggen of de drie toezichthouders nu per 1 januari moeten aftreden. "Het is nog te vroeg, we zijn nog bezig met een plan van aanpak. Het uitgangspunt is in elk geval dat we aan de governancecode voldoen."

Onderzoek

ActiZ, de branchevereniging van zorgaanbieders, maakte begin september bekend een onderzoek te starten naar de toezichthouders van Interzorg. Dit kan er in het uiterste geval toe leiden dat de zorginstelling geschrapt wordt als lid van de branchevereniging, aldus een woordvoerder in de Leeuwarder Courant. "ActiZ hecht grote waarde aan het naleven van de governancecode. Daarom hebben we de naleving daarvan ook laten opnemen als lidmaatschapseis."

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top