ACTUEEL

Ziekenhuizen halveren chemobehandeling bij darmkanker

Artsen in het AMC, OLVG en het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam halveren de chemobehandeling van een groot aantal patiënten met darmkanker. Recente onderzoeken wijzen volgens de ziekenhuizen uit dat een chemobehandeling van drie maanden in veel gevallen net zo effectief is als een behandeling van zes maanden, schrijft Het Parool.

Het onderzoek waar de artsen zich op baseren richtte zich op 12.800 patiënten in twaalf landen die geopereerd waren aan darmkanker en bij wie lymfeklieren in de buurt van de tumor kankercellen bevatten. Uit dit onderzoek, dat nog niet gepubliceerd is, kwam naar voren dat een behandeling van drie maanden net zo veel effect heeft als een behandeling van zes maanden. 

Bijwerkingen

Het beperken van de behandeling heeft volgens de ziekenhuizen grote gevolgen voor patiënten. Zo worden bijwerkingen meer dan gehalveerd. Kees Punt, hoogleraar oncologie bij het AMC: "Een van de vervelendste bijwerkingen, pijnlijke tintelingen en een doof gevoel in handen en voeten, die ook nog tot functieverlies kunnen leiden, is door halvering van de kuur afgenomen." Dit verschijnsel zal volgens Punt door het bekorten van de kuur dalen van 45 procent naar 15 procent van de behandelde patiënten. Ander voordeel is dat de kosten per patiënt flink dalen door de kortere behandeling.

Volgens medisch directeur Emile Voest van het Antoni van Leeuwenhoek gaat het in Nederland om 13 duizend patiënten met darmkanker, van wie de helft uitzaaiingen in de lymfeklieren of uitzaaiingen 'op afstand' heeft. Voest schat dat landelijk voor zo’n 5 duizend patiënten de helft aan chemotherapie bespaard kan worden.

Richtlijn

Een aanpassing van de Nederlandse richtlijn op dit onderwerp ligt momenteel ter goedkeuring bij de beroepsgroep. Het besluit van de Amsterdamse ziekenhuizen om de chemokuren bij sommige patiënten te bekorten is genomen na regionaal overleg, aldus Het Parool.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top