ACTUEEL

Strafrechtelijk onderzoek naar euthanasie in verpleeghuis

Justitie gaat een strafrechtelijk onderzoek doen naar een mogelijk strafbare euthanasie, die is uitgevoerd door een arts in een verpleeghuis. De verdachte pleegde in het voorjaar van 2016 euthanasie op een 74-jarige zwaar dementerende en wilsonbekwame vrouw.

De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) oordeelde eerder dit jaar dat de verpleeghuisarts bij de euthanasie van de patiënt niet heeft gehandeld volgens de wettelijke 'zorgvuldigheidseisen' voor levensbeëindiging. Hoewel de vrouw enkele jaren voor haar opname een wilsverklaring had opgesteld, bleek die onduidelijk en tegenstrijdig.

Onderzoek

De RTE had het oordeel naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd voor een strafrechtelijke beoordeling. "Het College van procureurs-generaal is tot de conclusie gekomen dat er dusdanige verdenkingen zijn dat de arts strafbaar heeft gehandeld dat er opsporingsonderzoek wordt gelast'', aldus het OM. Justitie brengt na afronding van het onderzoek advies uit aan het college. Daarna volgt een besluit over het al dan niet verder vervolgen van de arts.

De wet staat euthanasie alleen toe als het verzoek vrijwillig en weloverwogen is en wanneer er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top