ACTUEEL

Vrije prijzen ziekenhuizen leveren half miljard euro op

Het besluit ziekenhuizen vanaf 2011 voor de helft van hun behandelingen te laten onderhandelen over de prijs met zorgverzekeraars, levert over een aantal jaren een bezuiniging van een half miljard euro op. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) die minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag heeft bekendgemaakt.

Afrekenen behandelingen

In Den Haag heeft minister Klink de uitwerking van de plannen voor meer marktwerking in de zorg gepresenteerd. Waar ziekenhuizen nu nog met een vast budget werken, worden ze straks afgerekend op het aantal behandelingen dat ze uitvoeren. Nu bestaan er nog voor 34 procent van de behandeling vrije prijzen; vanaf volgend jaar gelden die voor de helft.

Besluit prestatiebekostiging

Dan moet wel de laatste evaluatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dit voorjaar positief uitvallen, aldus Klink. Voor 1 april wil hij, na overleg met de Tweede Kamer, beslissen of ziekenhuizen over de helft van de behandelingen gaan onderhandelen met zorgverzekeraars. Dat gebeurt nu al bij liesbreuken en heupoperaties; dit wordt uitgebreid met nierstenen, COPD en ingrepen aan de prostaat. Het kabinet hakt uiterlijk in oktober de knoop door over de invoering van de prestatiebekostiging.

Begrenzing omzet

Ziekenhuizen krijgen te maken met een tijdelijke begrenzing van hun omzet. Deels worden omzetdalingen gecompenseerd, stijgende omzetten worden deels afgeroomd. Klink wil niet dat ziekenhuizen plotseling met abrupte financiële gevolgen worden geconfronteerd. Hij wil dan ook zeker een jaar een budgetgarantie voor de ziekenhuizen die overschakelen naar de nieuwe situatie en te maken krijgen 'omzetschommelingen'. Ook wordt bezien hoe overschrijdingen voor medisch specialisten uit te bannen. Daarbij wordt bekeken of specialisten voortaan in loondienst kunnen komen.

Koerswijziging

Klink is optimistisch over de koerswijziging, omdat de eerste resultaten aangeven dat de zorg verbetert en wachtlijsten afnemen. Ook het CPB is nu positief. “Als we niets doen staan we straks voor een massaal probleem”, aldus de minister. Hij voorziet dat in 2020 een deel van de zorg niet meer op de huidige manier kan worden geleverd. Er zijn 400.000 mensen nodig in de zorg, maar door de vergrijzing werken minder mensen. Ook het aantal chronisch zieken neemt toe. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top