Finance

Nijmeegse wethouder wil af van pgb voor kwetsbare burgers

Kwetsbare cliƫnten die zouden geen persoonsgebonden budget (pgb) meer moeten krijgen. Dat stelt wethouder Bert Frings van de gemeente Nijmegen tegenover Omroep Gelderland. Volgens Frings is deze doelgroep een makkelijke prooi voor malafide zorgorganisaties.

"Cliënten met een licht verstandelijke beperking of een psychische beperking zijn een hele kwetsbare doelgroep”, aldus Frings tegen Omroep Gelderland. “Die moet je wat mij betreft niet met een pgb opzadelen.” Hij wil hier binnenkort over discussiëren in de raad, vertelde hij tegen Omroep Gelderland.

Aanleiding voor de uitspraken is de affaire rond de Rigtergroep. De aanbieder wordt er door de gemeente van verdacht voor meer dan één miljoen euro te hebben gefraudeerd met pgb’s door te weinig zorg te leveren. Begin september haalde de gemeente tientallen cliënten bij de instelling weg. Volgens Frings heeft de helft van de cliënten van Rigtergroep inmiddels geen pgb meer. Zij hebben een nieuwe zorgoplossing gevonden via zorg in natura. Hierdoor heeft de gemeente meer bevoegdheden als er reden is om in te grijpen.

Op basis van eigen onderzoek constateert Omroep Gelderland dat cliënten vaak zelf niet weten hoe hoog hun pgb is, hoeveel ze maandelijks betalen voor zorg en ze weten ook niet waaraan het geld is besteed. Niet alle cliënten hoeven uren af te tekenen en als er een bewindvoerder in het spel is, controleert deze vaak ook niet of de gedeclareerde zorg daadwerkelijk is geleverd. Familie van cliënten is in de gevallen waar het misgaat zelf niet in staat om een pgb te beheren en controleren of is onvoldoende op de hoogte van de regelgeving.

Klagen

Dit betekent volgens Omroep Gelderland dat zorgaanbieders vaak vrij spel hebben in het declareren van zorg, totdat er iemand aan de bel trekt. Maar het probleem is dat veel cliënten niet durven klagen, omdat ze voor een klein bedrag een woning kunnen huren die ze normaal niet zouden kunnen betalen. Vaak hebben ze al veel meegemaakt, waardoor ze blij zijn dat ze sowieso een dak boven hun hoofd hebben. In het geval van Rigtergroep waren er uiteindelijk wel klokkenluiders. De gemeente Nijmegen kreeg klachten binnen van cliënten, ex-cliënten, personeel en oud-personeel. De gemeente besloot een onderzoek te starten, viel binnen bij Rigtergroep om de administratie in beslag te nemen en kwam na een jaar onderzoek tot de conclusie: er is te weinig zorg geleverd en een deel van het pgb is aan huur besteed.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top