Finance

Banken letten scherp op Viva na miljoenenverlies

Viva Zorggroep heeft over 2016 een verlies van 4,5 miljoen euro geleden. Om die reden is Viva door haar geldschieters onder verscherpt toezicht gesteld, zo meldt RTLZ. Wel hebben de banken zoveel vertrouwen dat Viva een vrijstelling heeft gekregen.

Uit de op 29 september gepubliceerde jaarrekening blijkt dat Viva 2016 heeft afgesloten met een verlies van 4,5 miljoen euro. Een jaar eerder leed de zorginstelling, thuiszorg en verpleging aanbiedt in de regio Kennemerland, een verlies van bijna 2 miljoen euro. Het verlies is deels te wijten aan de voorziening van bijna 2,8 miljoen euro die de zorginstelling moest nemen voor de claims van medewerkers over ten onrechte niet toegekend verlof in de periode 2012-2016, zo meldt RTLZ op basis van het jaarverslag.

Verscherpt toezicht

Uit het jaarverslag blijkt dat Viva als gevolg van de verliezen niet meer voldoet aan de voorwaarden die huisbanken ING, Rabobank en BNG stellen voor hun leningen. “De resultaatontwikkeling in 2015 en 2016 heeft ertoe geleid dat ViVa! Zorggroep onder verscherpt toezicht van haar banken is komen te staan”, zo meldt Viva in het jaarverslag. “Daarnaast heeft het negatieve resultaat van 2016 ertoe geleid dat ViVa! Zorggroep niet aan al haar convenantratio's heeft voldaan in 2016.”

Vooralsnog hebben de banken voldoende vertrouwen in het herstelplan van Viva. Dat moet er toe leiden dat Viva dit jaar in de plus eindigt. Om die reden heeft Viva een waiver oftewel vrijstelling gekregen, waardoor leningen ondanks het niet halen van de rentevoorwaarden niet teruggeëist.

Zorggroep Viva verzorgt jeugd-, thuis- en ouderenzorg in Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Heiloo. Met een omzet van 150 miljoen euro en ruim 3500 werknemers is het een van de grootste zorginstellingen van Kennemerland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top