Gastvrijheid

'Hoger risico op ziekte voedselbankklant door ongezond eten'

Voedselbankklanten eten ongezonder dan de gemiddelde Nederlander, zij eten te weinig groente, fruit, vis en vezels én te veel verzadigd vet. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Voedselbankklanten zijn wat betreft hun eten vooral afhankelijk van wat er wekelijks in het voedselpakket zit. De inhoud van deze pakketten is volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. De inhoud van de voedselpakketten voldoet niet aan de richtlijnen goede voeding, zo stelt het onderzoek.

Onderzoeker Judith Neter van de afdeling Gezondheidswetenschappen: "Het is zorgwekkend dat mensen, die grotendeels afhankelijk zijn van een voedselpakket niet kunnen voldoen aan de richtlijnen voor een gezonde voeding en daarnaast ook nog eens ongezonder eten dan de gemiddelde Nederlander. Daardoor hebben zij een hoger risico op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

6 oktober 2017

Voedselbankklanten zijn meestal mensen uit de sociaal lagere klassen. Mensen uit de sociaal lagere klassen hebben minder kans op goede gezondheid en oud worden. Ook met ander eten op tafel dan van de voedselbank. Hopelijk is die factor in het onderzoek meegenomen. In de huidige formatie gesprekken blijkt dat de politiek het voor de hogere sociale klassen (werkenden) nog beter gaat maken door minder belasting op werk en vermogen, en voor de overigen slechter door hogere (btw) belasting op boodschappen waaronder voedsel en zorg waar een ieder mee te maken krijgt.

Top