ACTUEEL

Laurens vormt nieuwe raad van bestuur

De Rotterdamse zorgorganisatie Laurens heeft vanaf 1 januari 2018 een nieuwe raad van bestuur. Arjan Bandel wordt bestuurslid, Hans Huizer treedt aan als voorzitter van de raad.

Huizer is momenteel vestigingsdirecteur Penitentiaire Inrichtingen Vught, een instelling met een groot forensisch psychiatrisch zorgcentrum. Naast voorzitter van de raad van bestuur van Laurens zal Huizer ook aantreden als bestuurder van de corporatie Laurens Wonen. 

Bandel is nu directeur van het servicebedrijf bij Erasmus MC en was daarvoor directeur van het Oncologisch Centrum Daniel den Hoed. Zijn ervaring in de zorgsector en in de stad Rotterdam zijn volgens Laurens een mooie aanvulling in deze raad van bestuur.

Herstel

Vincent Maas en Raymond van Zoolingen blijven tot eind 2017 aan als interim raad van bestuur. "De komende maanden is daarmee gelegenheid voor zorgvuldige overdracht", schrijft Pieter de Kort, voorzitter van de raad van toezicht. "Als raad van toezicht hebben we vertrouwen in het nieuwe team. We wensen hen veel werkplezier en succes met het verdere herstel van Laurens."

Het interim-bestuur werd in 2016 aangesteld tijdens een problematische periode voor de zorginstelling. De Kort zei hier eerder over: "Op alle fronten tegelijk was het crisis. Het financieel economisch op orde brengen van Laurens viel samen met het verscherpte toezicht van de Inspectie van de Gezondheidszorg en de zware kritiek in de media. Beide leden van de oude raad van bestuur zijn afgetreden."

Toezicht

De inspectie stelde het verscherpt toezicht eind juli 2016 in naar aanleiding van problemen met onder meer de medicatieveiligheid, het melden van calamiteiten, het cliëntdossier, vrijheidsbeperking en de analyse van incidenten. Eind maart beëindigde IGZ het verscherpte toezicht, nadat Laurens volgens de inspectie "voortvarend met de gevraagde verbetermaatregelen aan de slag was gegaan".

Eerder kwam Laurens onder vuur te liggen door vermelding in de lijst van elf slechtst presterende zorginstellingen. Voor bestuursvoorzitter Ids Thepass was dit samen met de hierdoor ontstane publieke ophef in juli 2016 reden om op te stappen, waarna zijn positie op interim-basis werd overgenomen door Maas. 

Nieuwe koers

Maas heeft tijdens zijn interim-voorzitterschap Laurens weer op de rails gezet, aldus de organisatie. De Kort: "Als raad van toezicht hebben we het afgelopen jaar stevig ingegrepen op het gebied van financiën en kwaliteit. We hebben ook samen met een hoogleraar Governance ons eigen handelen kritisch onderzocht. Vervolgens is een nieuwe koers ingezet. Daarbij zetten we in op meer toezicht." Dat betekent onder meer dat de rvt-leden veel intensiever onderling contact hebben en vaker met medewerkers in gesprek gaan. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top