ACTUEEL

Sport halveert kans op psychische stoornis

Mensen die sporten hebben vijftig procent minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Dit blijkt uit gegevens van de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (NEMESIS). De studie is uitgevoerd door het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS.

Onderzoek psychische stoornissen

Eén tot drie uur sporten per week halveert de kans om over een periode van drie jaar een psychische stoornis te ontwikkelen. Mensen die sporten hebben minder vaak psychische stoornissen, zoals depressies, fobieën, andere angststoornissen en alcoholverslaving, dan mensen die niet sporten. Ook ontwikkelen mensen die sporten minder vaak voor het eerst in hun leven een depressie, fobie, andere angststoornis of drugsverslaving. Het onderzoek werd gehouden onder volwassenen van 18 tot 64 jaar.

Sneller herstel van stoornis

Naast een kleinere kans op het ontwikkelen van een psychische stoornis draagt sporten ook bij aan een sneller herstel. Mensen met een recente psychische stoornis zijn na drie jaar anderhalf keer vaker hersteld van hun ziekte dan hun lotgenoten die niet sporten.

Angsstoornis

De positieve invloed van actief bewegen op dit herstel is bij een angststoornis het grootst. Eén tot drie uur per week actief sporten al voldoende om bovenstaande effecten te bereiken. Meer dan drie uur sporten resulteert niet in een nog beter effect.

Beleid VWS

De resultaten in dit rapport ondersteunen het beleid van de overheid om sporten te stimuleren. Het Trimbos oppert dat de ggz-preventie zich meer op het stimuleren zou kunnen richten van bewegen bij gezonde mensen en bij groepen waarvan bekend is dat ze risico lopen op het ontwikkelen van een psychische stoornis. Minister Klink van VWS heeft dinsdag het eerste exemplaar van de publicatie 'Sporten en psychische gezondheid' in ontvangst genomen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

WILLIAMSMyra

30 januari 2012

I had got a desire to make my company, however I didn't have got enough of cash to do this. Thank goodness my dude recommended to utilize the home loans. So I used the car loan and realized my desire.

Top