ACTUEEL

'Apotheekbereidingen voor 2,5 miljoen patiënten in gevaar'

Er zijn steeds minder apothekers die zelf geneesmiddelen bereiden. Dit terwijl de vraag naar speciale bereidingen toeneemt. De apothekers die nog wel bereid staan onder grote druk. De bereiding van medicijnen voor 2,5 miljoen patiënten loopt hierdoor gevaar, waarschuwt Gerben Klein Nulent, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, in het Pharmaceutisch Weekblad.

Om te voldoen aan de individuele zorgbehoefte van patiënten zijn steeds meer bijzondere bereidingen nodig. Zo zijn er voor kinderen vaak geen passende doseringen in de handel, en hebben patiënten met slikklachten behoefte aan een andere toedieningsvorm, zoals een drank.

Om alle patiënten ook in de toekomst maatwerk te kunnen blijven leveren, moet een landelijk netwerk van bereidende apotheken in stand blijven, stelt Klein Nulent. Dat netwerk is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Waren er in 2011 nog 800 bereidende openbare apotheken, in 2017 zijn het er 350.

"De terugloop komt doordat het apotheken ontbreekt aan een helder perspectief en een stabiel investeringsmodel dat de continuïteit van apotheekbereidingen voor de toekomst veiligstelt", constateert de KNMP. Klein Nulent roept daarom op om "te investeren in opleidingen, bereidingsfaciliteiten en een stabiel investeringsklimaat".

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top