Finance

Alrijne boekt verlies van ruim 6 miljoen euro

Alrijne Zorggroep heeft over 2016 een verlies van 6,1 miljoen euro geleden op een omzet van 323 miljoen euro, zo blijkt uit het onlangs gedeponeerde jaarverslag. De ziekenhuispoot en de verpleeghuizen hebben bijna een gelijk aandeel in het verlies met een negatief resultaat van respectievelijk 3,2 miljoen en 2,9 miljoen euro.

Het negatieve resultaat van de ziekenhuislocaties in Leiderdorp en Alphen aan de Rijn is toe te schrijven aan onder meer de kosten van de fusie en een nabetaling van onregelmatigheidstoeslagen. Daarbij betaalt het ziekenhuis de rekening van het vervroegd buiten gebruik stellen van het oude ziekenhuisdossier en de invoering van een nieuw EPD. Hiermee is zo'n 12 miljoen euro gemoeid.

Maatregelen

Het ziekenhuis kondigde in april van dit jaar maatregelen, waaronder een vacaturestop voor niet-medisch personeel, aan om uit de rode cijfers te blijven. De financiële problemen werden in april toegeschreven aan “de onverwacht lange sluiting van het OK-complex in Leiden”. Door problemen met de luchtcirculatie konden er gedurende drie maanden minder operaties en behandelingen plaats vinden, met minder inkomsten als gevolgd. De jaarcijfers laten zien dat de poging om het financiële resultaat te temperen tevergeefs is geweest.

De problemen bij de verpleeghuizen hebben onder meer te maken met teveel geleverde productie. Als gevolg hiervan heeft de Zorggroep 1,8 miljoen euro moeten terug betalen. Alrijne boekte in 2015 nog een winst van 2,7 miljoen euro. De omzet was in dat jaar met 330 miljoen euro een flink stuk hoger.

Uitstel

Alrijne heeft het jaarverslag pas eind september gedeponeerd. Alrijne had van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uitstel gekregen tot 1 oktober 2017 in verband met de invoering van een ziekenhuisbreed registratiesysteem. Het samenvoegen van twee aparte systemen tot één nieuw Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS) -een uitvloeisel van de fusie tussen Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep in 2015- bleek een lastige klus. Met name het overzetten van productiegegevens bleek moeilijker dan voorzien.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top