ACTUEEL

'Richtlijnen onvoldoende afgestemd op ouderen'

Behandelrichtlijnen blijken niet altijd van toepassing op oudere patiƫnten. Dat bericht Medisch Contact. Internisten en klinisch geriaters hebben daarom samen een methode ontwikkeld om richtlijnen beter geschikt te maken voor ouderen.

“Je wilt evidence-based zorg op maat bieden, maar de meeste richtlijnen bieden geen specifieke aanbevelingen voor ouderen”, zegt Barbara van Munster, internist ouderengeneeskunde en klinisch geriater, in Medisch Contact. “En dat is onterecht, want we weten dat de uitkomsten en neveneffecten van behandelingen zelfs bij gezonde ouderen anders kunnen zijn dan bij jongvolwassenen met dezelfde aandoening.”

Kwaliteit van leven

Bij kwetsbare ouderen of ouderen met meerdere aandoeningen kunnen uitkomsten en neveneffecten nog verder uiteenlopen. “Daarnaast zijn ouderen vaak in andere uitkomstmaten geïnteresseerd, zoals zelfstandig blijven en kwaliteit van leven”, stelt Van Munster. "Ten slotte spelen bij hen de kortere levensverwachting en bijkomende aandoeningen een rol in de besluitvorming. Kortom, ouderen vormen een heterogene groep waarvoor de aanbevelingen uit de huidige richtlijnen lang niet altijd opgaan.”

Betrekken

De methodiek voor op ouderen afgestemde richtlijnontwikkeling maakt het mogelijk om ouderen systematisch te betrekken bij het actualiseren en ontwikkelen van richtlijnen van diverse specialismen. Het project is gefinancierd door de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten begeleidde de totstandkoming van deze nieuwe methodiek. Richtlijnondersteuners van het Kennisinstituut zijn bijgeschoold en implementeren de nieuwe werkwijze momenteel in huidige richtlijnontwikkeling vanuit de wetenschappelijke verenigingen

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top