Tech

Ziekenhuizen Zorg op Zuid nemen samen epd ChipSoft in gebruik

De vier ziekenhuizen van de Coöperatie Zorg op Zuid hebben het elektronisch patiëntendossier (epd) HiX van leverancier ChipSoft in gebruik genomen. De gegevens van bijna drie miljoen patiënten zijn in één klap geregistreerd in dit epd.

In Nederland is het de eerste keer dat vier zelfstandige ziekenhuizen zijn overgestapt naar één epd. De ziekenhuizen werken daarnaast met één database en één beheerorganisatie. De ziekenhuizen die samen de Coöperatie Zorg op Zuid vormen, zijn Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (Dirksland), Ikazia Ziekenhuis (Rotterdam), Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam) en Spijkenisse Medisch Centrum (Nissewaard).

Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis en voorzitter van de regionale stuurgroep is trots op de ruim 7.200 medewerkers van de vier ziekenhuizen die ruim anderhalf jaar intensief hebben samengewerkt om het gezamenlijke epd te realiseren. "Hiermee kunnen we in de toekomst nog betere zorg verlenen aan onze patiënten; dichtbij als het kan en verder weg als het nodig is."

'Enorme klus'

Het invoeren van het nieuwe systeem is volgens hem een omvangrijk project geweest. "Een enorme klus want het systeem telt momenteel bijvoorbeeld bijna 30 miljoen afspraken met patiënten, 113 miljoen laboratoriumafspraken, 1,2 miljoen pathologie onderzoeken, circa 2,5 miljoen opnames en ruim 8 miljoen radiologie verslagen. Daarnaast zijn er circa 200 koppelingen gerealiseerd met diverse deelsystemen. Rond de 150 ChipSoft consultants hebben de implementatie van het systeem mede vormgegeven."

Rob Kievit, directeur Ikazia Ziekenhuis: "De privacy van de patiënten staat bij de overstap naar één elektronisch patiëntendossier voorop. Uitsluitend met toestemming van de patiënt wordt het in de toekomst mogelijk dat de gegevens beschikbaar zijn voor alle samenwerkende behandelaren, ongeacht de ziekenhuislocatie. Het samenvoegen van dossiers vraagt namelijk een grondige voorbereiding en wordt daarom stapsgewijs ingevoerd."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top