ACTUEEL

Helft ziekenhuizen is 'seniorvriendelijk'

63 ziekenhuislocaties krijgen woensdag het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis toegekend. Dit zijn er 3 meer dan twee jaar geleden. Er zijn 16 ziekenhuislocaties in Nederland die het keurmerk woensdag kwijtraken. Daar staat tegenover dat 19 ziekenhuislocaties die het keurmerk twee jaar geleden niet bemachtigden, dat nu wel doen.

Het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis is in 2013 ontwikkeld door seniorenorganisatie KBO-PCOB en wordt elke twee jaar uitgereikt. Er zijn veertien verschillende kwaliteitscriteria waar de ziekenhuizen op worden beoordeeld. Zoals op beschikbaarheid en inzet van een geriatrisch team, goede afstemming van alle behandelingen en goede nazorg na ontslag uit het ziekenhuis.

93 procent van de Nederlandse ziekenhuizen werkte deze keer mee aan het kwaliteitsonderzoek. Van de 114 ziekenhuislocaties krijgt uiteindelijk 55 procent het keurmerk tegen 51 procent in 2015. De actuele scores van alle ziekenhuizen zijn vanaf woensdagochtend 11 oktober te bekijken.

De kwaliteitseisen voor het keurmerk worden elke twee jaar verzwaard om kwaliteitsverbetering te stimuleren. "Als absolute voorwaarde blijft de aanwezigheid en inzet van een geriatrisch team gehandhaafd, net als een goede overdracht na ontslag", zegt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. "Goede nazorg dus. In deze ronde is daar onder andere bijgekomen dat het ziekenhuis de oudere patiënt goed betrekt bij het behandelbeleid. En dat er extra aandacht is voor ouderen op de spoedeisende hulp."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top