ACTUEEL

Onduidelijkheid over middel tegen taaislijmziekte duurt voort

Farmaceutisch bedrijf Vertex benadrukt dat er toch nog geen overeenstemming is bereikt met de Nederlandse overheid over vergoeding van het medicijn Orkambi. In navolging van zijn partijgenoot minister Schippers (VWS) vraagt VVD-Kamerlid Arno Rutte het bedrijf om opheldering.

De VVD wil van farmaceutisch bedrijf Vertex weten waarom het niet tot een deal is gekomen over het medicijn Orkambi voor patiënten met cystic fibrosis (taaislijmziekte).  Arno Rutte: "Dan moet Vertex nu ook eerlijk zijn over die belemmeringen. Wat staat een akkoord op dit moment nog in de weg? Speel open kaart en stop met dit spel over de rug van patiënten."

Speculaties

Maandag werd bekend dat het dure medicijn niet in het basispakket zou komen. Vanwege tegenstrijdige berichten vroeg Schippers de fabrikant of er nu wel of geen akkoord is over de prijs. Vertex stelt dat er geen deal is en speculaties daarover niet kloppen. Een woordvoerder erkende wel dat een lobbyist namens het bedrijf Tweede Kamerleden heeft gemaild over de kwestie.

RTL Nieuws meldde woensdag dat het bedrijf in de genoemde mail akkoord gaat met een vergoeding tussen de 34 en 46 miljoen euro per jaar, het bedrag waar Schippers op aanstuurde. Maar volgens de zegsman draait het niet alleen om dit totaalbedrag en staan "andere aspecten" een deal in de weg. Hij zei daarover niet in detail te kunnen treden. Wel liet hij weten dat Vertex een oplossing zoekt om toegang te bieden "aan iedereen die voordeel kan hebben van Orkambi". Maar of en wanneer er nieuwe onderhandelingen komen, is onduidelijk.

Vraagprijs

De vraagprijs van de fabrikant was 170.000 euro per patiënt per jaar. Voor de overheid staat die prijs echter niet in verhouding tot de effectiviteit van het middel. Ongeveer de helft van de ruim 1500 Nederlandse CF-patiënten heeft er mogelijk baat bij, verwacht de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top