ACTUEEL

Open tbc uitgebroken in Vaassen

In Gelderland is open tbc uitgebroken. GGD Noord- en Oost-Gelderland meldde op 16 oktober dat er 20 gevallen bekend zijn, de meeste in Vaassen en enkele in Apeldoorn. Om verdere besmetting te voorkomen, krijgen 300 huishoudens in Vaassen een oproep om een huidtest te doen. Is die mantouxtest positief, dan wordt een longfoto gemaakt om te kijken of mensen daadwerkelijk tbc hebben opgelopen.

De meeste besmettingsgevallen dateren van december vorig jaar. Een aantal patiënten zijn inmiddels al weer genezen, meldt GGD-arts Sieb van Kuijk aan Omroep Gelderland.

Incubatietijd

De GGD weet niet waar en wanneer de patiënten de besmetting hebben opgelopen. Vermoedelijk ligt de oorzaak in het voormalige Oostblok, van waaruit veel mensen in Nederland komen werken. Het lastige is dat de incubatietijd kan uiteenlopen van enkele maanden tot soms twee jaar.

Infectieziekte

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 1000 mensen tuberculose. Het is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Vaak zit het in de longen en krijg je last van hoesten, koorts, moeheid en nachtzweten. Tbc wordt in het algemeen overgedragen via de lucht, door te hoesten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top