ACTUEEL

Zorgplan Obama wacht op installatie Brown

President Barack Obama van Amerika heeft zijn Democratische partijgenoten in de Senaat opgeroepen de hervorming van de gezondheidszorg niet snel door te drukken. Ze moeten wachten op de installatie van een nieuwe Republikeinse senator voordat over een eindversie van het plan kan worden gestemd. Dat meldden Amerikaanse media woensdag.

Installatie Scott Brown

“De bevolking van Massachusetts heeft gesproken. Hij (de senator) moet onderdeel van dat proces zijn”, zei Obama in een reactie op de winst van de Republikein Scott Brown in de staat Massachusetts, in de strijd om de opvolging van de vorig jaar overleden Democratische senator Edward (Ted) Kennedy. Ook de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Harry Reid, zei woensdag dat er pas over het zorgplan kan worden gestemd als Brown als senator is geïnstalleerd. Leden van beide partijen in de Senaat zouden daar op hebben aangedrongen.

Verlies supermeerderheid

Door de verkiezingsnederlaag verliezen de Democraten hun supermeerderheid van zestig zetels in de Senaat en kunnen ze niet langer voorkomen dat de Republikeinen procedurele vertragingstactieken gebruiken om wetgeving tegen te houden.

Alternatieve weg

De Republikeinen zijn faliekant tegen het zorgplan en zullen zeker gaan dwarsliggen om een stemming erover te voorkomen. Obama zei dat het plan zijn hoogste prioriteit blijft en dat hij naar een alternatieve weg zoekt om dat door het parlement te loodsen. De president wil alles op alles zetten om nog dit jaar tot een afronding te komen.

Hervormingsplan

De hervorming van de gezondheidszorg moet tot een betaalbare zorg voor vrijwel alle Amerikanen leiden en op lange termijn tot een flinke kostenbesparing van het peperdure Amerikaanse zorgstelsel. De Republikeinen hekelen de in hun ogen socialistische en on-Amerikaanse plannen, die tot veel overheidsbemoeienis zouden leiden. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top