ACTUEEL

Inspectie mikt op minder pillen in gehandicaptenzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ) wil zich sterk maken voor het terug dringen van het gebruik van psychofarmaca in de gehandicaptenzorg. Ze bezoekt hiertoe eind dit jaar zorgaanbieders om te bekijken of het voorschrijven van psychofarmaca voldoende onderbouwd is.

Cliënten in de gehandicaptenzorg krijgen geregeld en langdurig psychofarmaca, zo blijkt uit onderzoek. Daarbij worden deze medicijnen geregeld gebruikt om probleemgedrag te temperen.  Bovendien werken deze medicijnen lang niet bij iedereen. De bijwerkingen zijn aanzienlijk. Cliënten kunnen door deze medicatie suf worden en bijvoorbeeld een hogere bloeddruk krijgen of overgewicht.  Daarnaast is er een verhoogd risico op vallen, beroerte en longontsteking.

Binnen de gehandicaptenzorg is een aantal zorgaanbieders daarom bezig om het gebruik van psychofarmaca te beperken. De inspectie wil met haar toezicht deze beweging versterken en zo bijdragen aan vergroting van bewustwording en kennis bij zorgaanbieders hierover.

Onderbouwing

Onderbouwd voorschrijven helpt bij het succesvol afbouwen van deze medicijnen. Onderbouwd voorschrijven begint wat de inspectie betreft bij gedegen onderzoek naar oorzaken van onbegrepen gedrag. Ook het geregeld evalueren van het medicijngebruik hoort bij onderbouwd voorschrijven. Het afbouwen van deze medicijnen kan leiden tot vermindering van onbegrepen gedrag, gewichtsverlies en een lagere bloeddruk. Dit draagt bij aan een verbeterde kwaliteit van leven. Toch zijn er altijd omstandigheden waarin het voorschrijven van psychofarmaca nodig is.

Tijdens haar bezoeken in november en december zal de inspectie praten met artsen, apothekers en begeleiders, maar ook met cliëntvertegenwoordigers en waar mogelijk met cliënten. Zij kunnen een waardevolle bijdrage leveren om deze medicijnen op een verantwoorde manier in te zetten of af te bouwen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top