Finance

Vakbond juicht nog niet over loondienst alfahulpen

Vakbond ABVAKABO FNV vindt het te vroeg om te juichen dat duizenden alfahulpen per 1 januari 2010 weer in loondienst zijn genomen door thuiszorgaanbieders vanwege een wetswijziging op de WMO. Het aantal alfahulpen dat in loondienst treedt is namelijk nog te laag volgens de vakbond. Bovendien gaan zij er fors op achteruit in salaris. De vakbond is wel blij dat de fout in de wet is hersteld.

Salaris en cao alfahulpen

Alfahulpen die in loondienst treden gaan zo’n twintig procent achteruit in hun salaris. Hun werkzaamheden worden in de cao VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) ingeschaald in een schaal met een lager loon.

Arbeidscontract alfahulpen

Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) schat dat er in de loop van dit jaar zo'n 10.000 alfahulpen over een regulier arbeidscontract beschikken. Dat is nog veel te weinig op een totaal van 80.000 alfahulpen die op dit moment als zelfstandige werken.

Lage tarieven gemeente

"Zorginstellingen blijven aarzelen om ze in loondienst te nemen", verklaart Wim van de Hoorn, bestuurder ABVAKABO FNV. "De tarieven van de gemeenten blijven te laag om huishoudelijke verzorging via een normaal loondienstverband mogelijk te maken. Zelfs met het lagere salaris dat de voormalig alfahulpen in loondienst ontvangen."

Gemeenten duperen zorgaanbieder en alfahulp

Volgens de vakbond stimuleren gemeenten nog steeds de alfahulpconstructie, waarbij alfahulpen niet meer via zorginstellingen worden ingezet, maar rechtstreeks door de gemeente. Op deze manier zouden de gemeenten geld overhouden aan de WMO-budgetten. De vergoeding rechtstreeks aan alfahulpen is namelijk een derde lager is dan de vergoeding aan een zorginstelling. Volgens de vakbond gaat dit verschil ten koste van de arbeidsvoorwaarden van de zorgwerker: geen cao, geen scholing en geen pensioenopbouw. De gemeenten moeten wat ABVAKABO FNV betreft cliënten stimuleren zorg in natura via de zorginstelling af te nemen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top