ACTUEEL

Grote verschillen in mantelzorgwaardering bij gemeenten

De een krijgt een ijsje, een taartje of een bos bloemen. De ander krijgt 250 euro. De waardering voor mantelzorgers verschilt enorm per gemeente. Gemiddeld krijgt een mantelzorgende Nederlander een vergoeding van 148 euro.

Dat blijkt uit onderzoek van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen waar website gemeente.nu over schrijft.

Wmo-loket

Gemeenten zijn wettelijk verplicht enige vergoeding voor vrijwillige zorg door familie, vrienden of buren te geven. Deze zogeheten mantelzorgwaardering kan jaarlijks worden opgevraagd bij het Wmo-loket van de gemeente waar de patiënt of cliënt woont. Zuster Jansen vergeleek de waarderingen bij 37 gemeenten. Onder de selectie vielen de provinciale hoofdsteden en de armste en rijkste gemeenten van Nederland.

IJsje

Mantelzorgers in Haarlem en Bloemendaal krijgen de meeste geldelijke waardering: 250 euro per persoon. In steden als Almere, Kerkrade en Nijmegen is dat 200 euro. Venlo en Breda bieden 75. De gemeente Pekela heeft de vergoeding helemaal afgeschaft, net als Leeuwarden. De mantelzorgwaardering hoeft niet perse een geldbedrag te zijn. Sommige gemeenten kiezen voor waardering in natura, zoals Groningen – waar men recht heeft op een ijsje of een bos bloemen. Tilburgers kunnen naast bloemen kiezen voor een fashioncheque. In Utrecht krijgt men een mantelzorgtaart en in Wassenaar en Zwolle een dagje uit. En Rotterdam geeft 25 euro op een OV-chipkaart.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Cora Postema

19 oktober 2017

Laten we dit gedoe voor een mantelzorgvergoeding maar gauw afschaffen. Ambtenaren en weet ik wie, zijn er druk mee om iets te verdelen, waar de één blij van wordt, en de ander boos, verontwaardigd of weet ik wat. Laat gemeenten het geld liever steken in de verbetering van hun ambtenarenapparaat voor een betere Wmo bemensing, zodat mantelzorgers minder stress hebben van de gemeentelijke procedures om een voorziening te krijgen voor degene die zorg nodig heeft. Dat is pas waardering waar iedereen wat aan heeft.

Gijs

19 oktober 2017

@Cora ik wil niet zeggen je schrijf maar wat, maar ..... Mantelzorgers / vrijwilligers zijn extreem nodig in dit huidige zorgsysteem, waarbij de de kanteling van AWBZ naar Wmo bezuinigingen met zich mee bracht. Tevens met deze kanteling kregen gemeenten geoormerkt geld om in bijvoorbeeld ondersteuning in Mantelzorg in te zetten. Elke gemeenten maakt keuzes in beleid en dus hoe het Matelzorgbudget wordt ingezet. Gemeenten die "hoge" bedragen geven als Mantelzorg compliment volgen de oude uitkeringsinstantie de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die voorheen 200 euro over maakte naar de Mantelzorgers. Cora gelukkig is en blijft het nog onmogelijk om geoormerkt budget uit te geven aan ambtenaren en als dat al kon dan alleen aan "handjes aan het bed"!
.

Top