ACTUEEL

WHO trekt benoeming Mugabe in

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de benoeming van president Robert Mugabe van Zimbabwe tot goodwill-ambassadeur ingetrokken. Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus liet weten dat hij tot dit besluit is gekomen na het bestuderen van de bezwaren tegen de benoeming.

"Ik heb zorgvuldig geluisterd naar alle mensen die hun zorgen hebben geuit", aldus Ghebreyesus in een verklaring. Hij voegde eraan toe dat hij ook heeft overlegd met de regering van Zimbabwe voordat hij besloot de benoeming van Mugabe te herroepen.

'Stuitend'

Mugabes benoeming werd woensdag bekendgemaakt. Hij zou in Afrika aandacht moeten gaan vragen voor niet-overdraagbare ziektes. Maar op de aanstelling kwam een stortvloed van kritiek. Zo noemde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken het "een stuitend, slecht en bizar idee".

Groot-Brittannië noemde Mugabes aanstelling "verrassend en teleurstellend" en ook de Verenigde Staten reageerden teleurgesteld. "Gezien Mugabes verbijsterende staat van dienst op het gebied van mensenrechten, is het een gotspe hem een goodwill-ambassadeur te noemen", liet Human Rights Watch weten.

Mensenrechten

Het Westen houdt Mugabe verantwoordelijk voor talloze mensenrechtenschendingen en het verwoesten van de economie van zijn land. Eerder prees Tedros Adhanom Ghebreyesus Zimbabwe als een land waar gezondheidszorg voor iedereen een politieke topprioriteit is. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top