ACTUEEL

Onderzoek naar kliniek Den Dolder begonnen

Een eerder aangekondigd onderzoek naar de situatie in de kliniek voor forensische psychiatrie Altrecht Aventurijn in Den Dolder is van start gegaan. Het onderzoek door de Inspectie van Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, wordt gedaan op verzoek van minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie).

De inspectiediensten zeggen te gaan bekijken of de forensisch psychiatrische afdeling veilige en verantwoorde zorg levert. "De eerste zorg ligt bij de patiënten, de medewerkers en de omwonenden", aldus de inspectiediensten. Ook wordt de "besluitvorming door de betrokken organisaties" onderzocht rondom Michael P., de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber.

De bevindingen van de inspectiediensten zullen worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

Drank en drugs

Politie en justitie gaan deze week aan de slag met het drank- en drugsprobleem bij kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Dat heeft burgemeester Koos Janssen beloofd. Tijdens drie bewonersbijeenkomsten zondag en maandag bleek dat het vermeende gebruik onder patiënten van de kliniek de omwonenden een doorn in het oog is.

De bewonersbijeenkomsten zijn georganiseerd omdat 'buren' van de kliniek zich onveilig voelen nu patiënt Michael P. is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Anne Faber. P., die een eerdere straf bijna had uitgezeten, kreeg veel vrijheid om weer aan de samenleving te kunnen wennen.

Drank en drugs zijn officieel verboden op het terrein van Altrecht Aventurijn, maar volgens omwonenden wordt er volop gehandeld en gebruikt. "Dat moet echt beter", erkende burgemeester Janssen. "Politie en justitie gaan deze week uitzoeken hoe het precies zit en zonodig optreden."

Zware misdadigers

Enkele honderden inwoners van Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin kwamen op de bijeenkomsten af. Op de veelgestelde vraag hoe Michael P. zoveel vrijheid kon hebben kregen ze geen antwoord, omdat er nog verschillende onderzoeken lopen naar wat er is gebeurd. Veel bezoekers klaagden ook dat ze geen idee hadden dat Aventurijn zulke zware misdadigers huisvestte. Het bestuur van de kliniek komt binnenkort naar buiten met een geanonimiseerd overzicht van de veroordelingen van de patiënten. "Verkrachters en moordenaars zijn in de minderheid", verzekerde directeur Floor van Dijk.

De meeste bezoekers hadden meer harde toezeggingen verwacht tijdens de bijeenkomsten. Janssen: "Dat begrijp ik wel, maar we kunnen geen honderdprocentveiligheidsgarantie geven." Als er behoefte aan is, organiseren Altrecht en de gemeente op termijn een nieuwe bijeenkomst om omwonenden in te lichten over genomen maatregelen. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top