ACTUEEL

'Gemeenten verbergen contacten met tabaksindustrie'

Gemeenten negeren massaal de richtlijnen van VWS voor contacten met de tabaksindustrie. Dat schrijft Binnenlands Bestuur op basis van onderzoek van de Onderzoeksredactie Tabak.

De richtlijnen schrijven terughoudendheid voor en raden gemeenten aan alleen noodzakelijk contact, zoals over implementatie van wetgeving of uitgifte van vergunningen, te onderhouden. Contacten met de tabaksindustrie moeten worden vastgelegd en openbaar worden gemaakt op de website van de gemeente.

Lobbybrieven

Uit de informatie van de Onderzoeksredactie Tabak blijkt dat twaalf van de 388 gemeenten geen of maar zeer beperkt gehoor aan de richtlijnen van het ministerie. De twaalf gemeenten verzwijgen onder meer lobbybrieven, bedrijfsbezoeken en samenwerkingsverbanden met tabaksindustrie en handelen daarmee in strijd met de gestelde richtlijnen.

Er zijn in totaal maar vier gemeenten die wel opvolging aan de richtlijnen hebben gegeven: Haarlemmermeer, Heerenveen, Uden en Valkenburg aan de Geul. Zij hebben echter geen concrete banden met tabaksindustrie. Vijf gemeenten verleenden geen medewerking aan het onderzoek, 29 volgen de richtlijnen "halfslachtig". De overige 350 negeren de richtlijnen, waaronder de twaalf gemeenten die wel contact hebben met de tabaksindustrie, aldus Binnenlands Bestuur.

De Onderzoeksredactie Tabak is op 1 maart van start gegaan en wordt mogelijk gemaakt door de vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top