ACTUEEL

‘Verpleegkundige moet vechten voor goede zorg’

Verpleegkundigen moeten ophouden een te zwak beeld van zich zelf te schetsen en zich te afhankelijk op te stellen van het management. Lector Verpleegkundige Beroepsethiek aan de Christelijke Hogeschool Ede Bart Cusveller vindt dat verpleegkundigen zelfbewust en zelfstandig moeten vechten voor ethisch hoogstaande zorg. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Verandering in houding

Cusveller is woensdag 20 januari geïnstalleerd als lector. In zijn lectorale rede pleitte hij voor een verandering in de houding van verpleegkundigen. Cusveller in het Nederlands Dagblad: “Hoe komen we aan het idee dat anderen - het management of de artsen - meer te zeggen hebben dan wijzelf? Wij zijn nog altijd de grootste beroepsgroep in de zorg. Op één arts heb je vaak tien verpleegkundigen. Daarnaast is het ethiekonderwijs in de zorgverlening een allegaartje. De vraag wat goede zorg is, wordt per opleiding en zorginstelling verschillend beantwoord. Daarin zou meer lijn moeten komen.”

Organisatorische belemmeringen

Verpleegkundigen starten hun opleiding vol idealen, maar in de praktijk laten ze deze weer los vanwege tijdgebrek en organisatorische belemmeringen. Het gevoel van verpleegkundigen dat zij slechts minimaal invloed kunnen uitoefenen wil Cusveller wegnemen door het zelfbeeld te onderzoeken en hierover te praten binnen de opleiding.

Minimum aan ethiekonderwijs

De lector pleit verder voor het vastleggen van een minimum aan ethiekonderwijs en het inbouwen van ruimte voor ethische bezinning onder werktijd.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ZwanikkenLeenders

22 januari 2010

Dank U wel Bart ,

Top