Finance

Jeugdinstelling Ambiq eist 1,2 miljoen van Drentse gemeenten

Jeugdzorginstelling Ambiq spant een juridische procedure aan tegen twaalf gemeenten in Drente. Ambiq zegt nog 1,2 miljoen euro tegoed te hebben aan extra zorgkosten in 2016. Dagblad van het Noorden schrijft dat de Drentse gemeenten de eis van de hand wijzen.

Ambiq stelt dat het gaat om zorg die is geleverd aan kinderen en jongeren die via de gemeenten een indicatie voor die zorg. Ook zegt een woordvoerder van de organisatie in de krant dat de gemeenten vroegtijdig “gewaarschuwd” zijn dat het budget te laag was.

Volgens de gemeenten is met de uitvoerende jeugdzorginstellingen een maximumbedrag afgesproken. Als ze daar niet mee uit komen, moeten ze bij de coördinerende Jeugdhulpregio Drenthe (JHRD) aan de bel trekken. Ambiq heeft begin 2016 wel bij JHRD alarm geslagen, maar is er geen oplossing gevonden. Wel heeft Ambiq medio 2016 een opnamestop afgekondigd.

De gemeenten concluderen hieruit dat het tekort al vroeg in het jaar is ontstaan en dat Ambiq eerder aan de bel had moeten trekken. De gemeenten vinden daarom dat ze niet verantwoordelijk zijn voor het tekort, aldus Dagblad van het Noorden.

De Drentse gemeenten zijn overigens niet de enige die niet uitkomen met het budget dat zij voor jeugdzorg hebben uitgetrokken. Uit onderzoek door de NOS en Binnenlands Bestuur bleek in september dat de helft van de Nederlandse gemeenten het beschikbare geld al op had

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top