ACTUEEL

NOV signaleert tekort aan orthopedisch chirurgen

De wachtlijsten voor heup- en knieoperaties zullen verder toenemen tenzij de overheid meer nieuwe orthopedisch chirurgen laat opleiden. Dat heeft voorzitter Jan van Mourik van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) donderdag gezegd tijdens zijn jaarrede.

Heup- en knieoperaties

Het aantal knie- en heupoperaties neemt de laatste jaren, door de vergrijzing, sterk toe. Daarbij zijn steeds meer mensen te dik, waardoor ze op latere leeftijd ook sneller slijtage aan hun gewrichten krijgen.

Stijging aantal operaties

De verwachting is dat het aantal heupoperaties de komende twintig jaar zal stijgen met 150 procent tot 50.000 ingrepen per jaar. Het aantal knieoperaties zal in die periode vermoedelijk verviervoudigen tot 60.000 per jaar.

Voorstellen Capaciteitsorgaan

Volgens de NOV onderschat het Capaciteitsorgaan de problemen. De NOV wil dat de huidige 660 orthopeden er ruim vierhonderd nieuwe collega's bij krijgen. Het Capaciteitsorgaan zegt de wens tot uitbreiding te kennen. De instelling verwacht voor de zomer nieuwe voorstellen te presenteren over de verdeling van het aantal opleidingsplaatsen voor medisch specialisten. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Coebergh

22 januari 2010

De toename van de vraag naar orthopedische zorg komt voor een belangrijk deel ook voort uit het grote belang van de drang tot kunnen bewegen (wandelen, reizen, sporten) bij de miljoenen, veelal oudere nederlanders met chronische ziekten waarbij juist het bewegen cruciaal is v0or herstel na ingrijpende operatieve en/of farmacologische behandelingen wegens kanker, hart- en vaat ziekten, diabetes, depressie etc. Wanneer deze patientne op wachtlijsten komen wordt hun kwaliteit van leven nog veel meer bedreigd.

Top