ACTUEEL

Europees Parlement wil verbod op glyfosaat

Glyfosaat, de mogelijk kankerverwekkende stof in de onkruidverdelger Roundup, moet over vijf jaar zijn verboden in de Europese Unie. Een meerderheid van het Europees Parlement (355 tegen 204) is voor zo’n verbod, bleek dinsdag bij een stemming in Straatsburg.

De agrarische industrie claimt dat het middel nodig is voor de voedselvoorziening. Maar als het aan het parlement ligt, mogen de land- en tuinbouw glyfosaat over vijf jaar niet meer gebruiken. Vanaf volgend jaar zouden al beperkingen moeten gaan gelden, zoals een sproeiverbod vlak voor de oogst. Voor huishoudens zou Roundup vanaf december taboe moeten worden.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer vindt een verbod "onevenredig" en onthield zich bij de stemming. "Glyfosaat blijft vooralsnog onmisbaar voor grote delen van de Europese land- en tuinbouw." Bas Eickhout (GroenLinks) is verheugd dat het parlement "gezondheid en milieu op de eerste plaats zet". "Glyfosaat doodt zo'n beetje iedere plant en insect waarmee het in aanraking komt." Volgens Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) is een "einde aan het massale gebruik van kankerverwekkend Monsanto-gif eindelijk in zicht."

Vergunning

De huidige vergunning loopt af op 15 december. De Europese Commissie heeft een verlenging van tien jaar voorgesteld, maar de lidstaten zijn verdeeld. Nederland is voorstander, maar onder meer Frankrijk, Italië, Luxemburg en Oostenrijk zijn tegen het commissievoorstel. Experts uit de EU-landen buigen zich woensdag over de kwestie, maar het is nog onzeker of zij erover gaan stemmen.

Eerder deze maand bleek uit onderzoek van Wageningen Universiteit dat bijna de helft van alle landbouwgrond in Europa een hoog glyfosaatgehalte bevat. De onderzoekers vinden het onverstandig de onkruidverdelger op de Europese markt te houden. Greenpeace en foodwatch riepen de nieuwe minister van Landbouw, Carola Schouten (ChristenUnie), op het onkruidgif op haar eerste werkdag te verbieden.

Meer dan 1 miljoen Europeanen hebben een burgerinitiatief ondertekend dat oproept tot een glyfosaatverbod. De Europese Commissie moet binnen drie maanden besluiten wat daarmee wordt gedaan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top