ACTUEEL

Voorwaardelijke schorsing na dodelijk incident met pijnstiller

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een verpleegkundige van het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein voorwaardelijk voor zes maanden geschorst na een fout met de toediening van pijnstillers in de nacht van 21 juni 2016. Een patiënt overleed korte tijd daarna. Dit meldt het Algemeen Dagblad (AD) op basis van gegevens van het BIG-register.

Volgens het Tuchtcollege had de vrouw, die nog maar kort in het ziekenhuis werkte, een ervaren collega moeten raadplegen toen ze twijfelde aan de juistheid van het recept voor pijnstilling. Dat recept ging uit van toediening door een pomp, maar die was enkele dagen eerder bij de patiënt verwijderd. De verpleegkundige diende toch met een injectie het middel Dipidolor toe, waarna de patiënt door de plotselinge grote dosis een hartstilstand kreeg en overleed.

Voorwaardelijk

Het Tuchtcollege stelt dat de verpleegkundige heeft gehandeld in strijd met de zorg die zij volgens de wet had moeten betrachten. Zij kreeg een voorwaardelijke schorsing van zes maanden uit het BIG-register opgelegd. De verpleegkundige kan in principe gewoon haar werk blijven doen, maar wordt echt geschorst als zij binnen twee jaar weer bestraft wordt.

Het Antoniusziekenhuis heeft de verpleegkundige voor de duur van de proeftijd ook zelf een beperkende maatregel opgelegd. Ook heeft het ziekenhuis procedures en protocollen tegen het licht gehouden om te bezien hoe soortgelijke incidenten in de toekomst voorkomen kunnen worden, aldus het AD.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top