ACTUEEL

VWS-minister: sterftecijfers mogelijk openbaar

Minister Klink van Volksgezondheid overweegt om sterftecijfers in de jaardocumenten van ziekenhuizen te laten opnemen. Voorwaarde is wel dat deze cijfers eenduidig en onderling vergelijkbaar zijn. Dit blijkt uit het antwoord van de minister op vragen van D66-Kamerlid Koser Kaya.

Suggestie dat ziekenhuizen zwijgen

Klink bestrijdt dat ziekenhuizen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) momenteel bewust cijfers over vermijdbare sterfte achter houden. Die suggestie werd eind vorig jaar in het Nederlands Dagblad opgeworpen in het artikel Ziekenhuis zwijgt over sterftecijfer. 

Kinderziektes in registratie

Weliswaar wordt er aan de hand van het Hospital Standardised Mortality Rate (HSMR) onderzoek gedaan naar sterfte in ziekenhuizen, volgens Klink is het systeem nog onvoldoende betrouwbaar om op grond hiervan conclusies te trekken. Daarnaast waarschuwt de minister voor onzuivere conclusies. Een hoge HSMR-score op zich zegt nog weinig over vermijdbare sterfte. Als de kinderziektes uit de registratie van sterftecijfers zijn verdwenen, is Klink bereid om te onderzoeken of de sterftecijfers kunnen worden opgenomen in de lijst van kwaliteitsindicatoren. Dat blijkt uit antwoorden van de minister Klink op Kamervragen van Koser Kaya

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top