ACTUEEL

'Seksueel misbruik verstandelijk gehandicapten onzichtbaar probleem'

Seksueel misbruik onder verstandelijk gehandicapten is een groot, maar onzichtbaar probleem in Nederland. Dat stelt Micha de Winter, voorzitter van de Commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg naar aanleiding van de aflevering van Zembla woensdagavond.

De Zembla-uitzending 'Verkracht onder toezicht' geeft een schokkend beeld van instellingen in Australië waar verstandelijk beperkten slachtoffer zijn van geweld en seksueel misbruik en er in de afhandeling van die meldingen allerlei zaken misgaan. Volgens De Winter is er ook in Nederland een probleem, dat grotendeels onzichtbaar blijft, omdat de slachtoffers vaak niet in staat zijn om het te vertellen.

De voorloper van de commissie De Winter, de Commissie Samsom, constateerde drie jaar geleden dat voor verstandelijk gehandicapte kinderen de kans op misbruik drie keer zo groot is als bij andere uit huis geplaatste kinderen. De Commissie De Winter komt in januari 2019 met haar bevindingen. Vooruitlopend daarop, oordeelt De Winter dat er meer onderzoek nodig is.

Zorgvuldiger

Brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) noemt de situatie in Australische instellingen diep verontrustend, maar zegt erop te vertrouwen dat in Nederlandse gehandicapteninstellingen veel zorgvuldiger en professioneler met slachtoffers van seksueel misbruik wordt omgegaan.

Er zijn al maatregelen zijn genomen om het aantal slachtoffers terug te dringen en de nazorg voor slachtoffers te verbeteren. Ook is de richtlijn dat dader en slachtoffer direct uit elkaar worden gehaald als dader en slachtoffer beiden cliënt zijn, uit de woning of zo nodig van de locatie gehaald.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top