ACTUEEL

Farmaceut schuldig aan fraude, niet aan moord

Een federale jury in Boston heeft een voormalig farmaceut in de staat Massachusetts schuldig bevonden aan nalatigheid en fraude. De 49-jarige man werd vrijgesproken van moord voor zijn rol in de dodelijke uitbraak van van hersenvliesontsteking (meningitis) in 2012, die 76 mensen het leven kostte.

De uitbraak van meningitis ontstond door schendingen van de veiligheidsregels bij het farmaceutisch bedrijf. Medicijnen werden op een onveilige manier gemaakt om zo de omzet op te drijven. Hierdoor werden 778 mensen ziek nadat ze behandeld waren met vervuilde steroïde-injecties.

De aanklachten van nalatigheid en fraude tegen Glenn Chin, de verantwoordelijke farmaceut bij het ten onder gegane bedrijf New England Compounding Center (NECC), zijn volgens de juryleden bewezen. Hij had de supervisie over de laboratoria waar niet steriel werd gewerkt. De jury achtte de aanklacht van moord in de tweede graad in relatie tot 25 dodelijke slachtoffers echter niet bewezen.

De medeoprichter en voormalig hoofd van het farmaceutische bedrijf, Barry Cadden, was eerder dit jaar door een andere jury tot negen jaar celstraf veroordeeld voor eveneens nalatigheid en fraude. Ook hij werd toen vrijgesproken voor moord. Tegen hem was 35 jaar celstraf geëist.

Volgens de advocaten van Chin lag alle schuld bij Cadden. Hij was binnen NECC verantwoordelijk voor alle besluiten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top