ACTUEEL

‘Lef en samenwerking vormen fundament voor zorgvriendelijk wonen’

De ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning WHO CARES heeft maar liefst zes winnaars opgeleverd. Misschien nog belangrijker in de ogen van jury is de impuls die de gezamenlijke inzenders met hun ideeën aan de toekomstbestendige stad geven.

Twintig teams van ontwerpers, zorgprofessionals en andere innovatieve denkers hebben de afgelopen maanden hun ideeën uitgewerkt voor toekomstbestendige woonwijken in Rotterdam, Almere, Groningen en Sittard-Geleen. De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, benoemde voor iedere wijk een winnaar en een runner up en er werden twee eervolle vermeldingen toegekend aan plannen uit Sittard-Geleen. Voor Almere werden zelfs twee winnaars benoemd. De jury benadrukte tijdens de uitreiking dat alle inzendingen een bron van inspiratie zijn voor andere woonwijken.

Samen doen

“Limburg Demografische ontwikkelingen als ontgroening en vergrijzing stellen ons voor uitdagingen", aldus Daan Prevoo, gedeputeerde provincie Limburg Wonen. "Daarom moeten we nu investeren in onze wijken en zorgen voor onze mensen. WHO CARES levert daaraan een essentiële bijdrage.”
“De inzendingen voor de prijsvraag Who Cares zijn stuk voor stuk de moeite waard, innovatief en soms ware eyeopeners", reageerde Ruud Guyt, wethouder Wonen, Duurzaamheid en Sport van Sittard-Geleen. "Voor mij de bevestiging dat de oplossing niet ligt in een betuttelende overheid die het allemaal weet. We moeten het samen doen.”

Goede stad

Vertrekpunt voor de prijsvraag WHO CARES is de gedachte dat een stad die goed is ingericht voor ouderen en kwetsbaren, een goede stad is voor iedereen. Veranderingen in de zorg, demografische ontwikkelingen en een andere kijk op gezondheidszorg vragen om een andere kijk op woonwijken. Voor Floris Alkemade was dit de aanleiding om samen met Pauline Meurs van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en Gijsbert van Herk, van Stichting Humanitas, op zoek te gaan naar ideeën die een positieve impuls kunnen geven aan woonwijken.

Prijsvraag WHO CARES is een initiatief van de Rijksbouwmeester in samenwerking met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), het ministerie van VWS, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg. De prijzen werden op donderdag 26 oktober onder grote belangstelling uitgereikt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top