ACTUEEL

Marktaandeel van Thyrax niet terug naar oude niveau

Sinds Thyrax weer beschikbaar is, is het marktaandeel nog niet hersteld. In het derde kwartaal van dit jaar bleken 43 duizend van de oorspronkelijke groep van 200 duizend gebruikers het middel nog, of opnieuw. Dit meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.

Aspen Pharma Trading meldde begin 2016 een tekort van schildklierhormoon Thyrax Duotab te verwachten, omdat de productie werd verplaatst van Nederland naar Duitsland. Voor veel van de circa 350 duizend patiënten betekende dit een noodgedwongen overstap op een ander middel met het schildklierhormoon levothyroxine. Iets meer dan de helft ervoer hierdoor klachten.

Sinds enkele maanden is Thyrax weer beschikbaar. De SFK heeft onderzocht hoeveel patiënten noodgedwongen zijn overgestapt op een ander middel en hoeveel van hen weer zijn teruggekeerd naar Thyrax. In het derde kwartaal van dit jaar blijken 43 duizend van de oorspronkelijke groep van 200 duizend gebruikers nog, of opnieuw, Thyrax te gebruiken. Ter vergelijking: Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2015, dus voor de leveringsproblemen, nog aan bijna 350 duizend patiënten Thyrax.

In het derde kwartaal van 2017 had Aspen met Thyrax een marktaandeel van 13 procent terwijl dat in 2015 nog 51 procent was. Al eerder concludeerde de SFK dat fabrikant Teva de "grote winnaar" was in de strijd om de levothyroxine-gebruiker. Hun marktaandeel groeide in die periode van 7 procent naar 40 procent. Ook fabrikant Merck profiteerde, en zag het marktaandeel van hun Euthyrox bijna verdubbelen naar 40 procent.

Impact

Uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar het Thyrax-tekort bleek eerder dat Aspen de impact onderschat heeft van het verplaatsen van de productielocatie naar Duitsland. Het bedrijf heeft er onvoldoende voor gezorgd dat het medicijn in voldoende mate voorradig was voor groothandelaren en apotheken om in de behoefte van patiënten te voorzien.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top