ACTUEEL

Ziekenhuisbestuurder daas van alle regels

Ziekenhuisbestuurders hebben te maken met ruim tweeduizend richtlijnen en eisen op het gebied van de ziekenhuiszorg. Dat aantal stijgt per maand met circa vijftien regels. Ze zien vaak door de bomen het bos niet meer, concludeert onderzoekster Louise Blume in een proefschrift dat ze woensdag verdedigt aan Tilburg University.

"Ze worstelen met vragen als: welke richtlijnen, of onderdelen daarvan, moeten voorrang krijgen, wat wordt er van mij verwacht en waar kan ik door de toezichthouder op worden aangesproken?", blijkt volgens de universiteit uit het onderzoek. De bestuurders hebben behoefte aan overzicht, zodat ze de eisen in ieder geval kunnen bijhouden en kunnen bepalen welke de belangrijkste zijn.

De meesten zeggen dat het onmogelijk is om aan alle eisen te voldoen: "23 van de 39 bestuurders ervaren problemen bij de implementatie van richtlijnen en het toedelen van de verantwoordelijkheid daarvoor binnen het ziekenhuis." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

31 oktober 2017

Niets nieuws onder de zon.
Maar wanneer stoppen we met deze onzin?

Regel op regel overwegend om risico’s te vermijden, veel minder om beter zorg te bieden. Want dat lukt niet met tweeduizend richtlijnen met een maandelijkse aanwas van vijftien.

Durf stapsgewijs in een deelgebied alle regels door te strepen waarvan de vakmens vindt dat die niet bijdraagt aan betere zorg.
Meldt dat aan de bestuurder die daarvoor verantwoordelijkheid durft te nemen. Die weer aan de toezichthouder.
Lever dat verzamellijstje aan het Zorginstituut om de externe regelgevers te confronteren met deze onzin.
Dat lucht op, geeft ruimte en leidt tot betere zorg en lagere kosten.
Daar zijn wij toch op uit?

Top