ACTUEEL

Nederlandse biotechsector klimt op wereldranglijst

De Nederlandse ‘rode’ biotechsector stijgt op de internationale ranglijst van topclusters in deze sector, die toepassingen van de biotechnologie in de gezondheidszorg onderzoekt. In Nederland werken veel bedrijven in deze sector. Daarbij groeit het aantal private investeringen door durfkapitalisten.

Biotech Outlook

Er moet echter nog veel gebeuren om bij de echte top te behoren. Zo moet de `business expertise` worden vergroot worden en de onderlinge samenwerking geïntensiveerd. Dit blijkt uit de zogenaamde Biotech Outlook. Het Life Sciences & Health Innovatie Programma (LSH) en het Nyenrode Life Sciences & Healthcare Institute presenteerden dit rapport woensdag. De Biotech Outlook vergelijkt het Nederlandse cluster op het gebied van `rode` biotech met de internationale top die uit zeven clusters bestaat.

Allianties

Nederland scoort daarin, gekeken naar het aantal bedrijven, bovengemiddeld. Echter, op de overige criteria presteert Nederland onder gemiddeld. Met name scoort Nederland laag in aantal producten en omzet. De Biotech Outlook adviseert nationale en internationale allianties te creëren en samen te werken met zorginstellingen, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars

Grote groei

In vergelijking met 2007 heeft de Nederlandse `rode` biotechsector een grote groei doorgemaakt. In 2008 groeide het aantal private investeringen door durfkapitalisten in beursgenoteerde bedrijven met 21 procent. LSH en Nyenrode noemen dit bijzonder; wereldwijd namelijk daalden deze investeringen afgelopen jaar met gemiddeld 37 procent als gevolg van de financiële crisis. Ook de groei in het aantal producten (64 procent) en het aantal bedrijven (11 procent) was in Nederland in 2008 boven gemiddeld. Het LSH-programmabureau wordt ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken.

`Rode` biotechsector

De life sciences en health sector doet exploratief en klinisch onderzoek naar nieuwe diagnostica, medicijnen en behandelingsmethoden gebaseerd op biologische materialen. Ontwikkelingen leiden onder meer tot medicijnen voor nu nog moeilijk of onbehandelbare ziektes en tot biomaterialen als kunstmatige huid en biologische gewrichten.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top