HRM

IZZ: zorgmedewerker moet vaker 'nee' zeggen

IZZ en Vernet Kennisnetwerk gaan personeel in de zorg tijdens de Week van de Werkstress stimuleren vaker 'nee' te zeggen in hun werk. Dit moet ervoor zorgen dat zorgmedewerkers gezonder en minder gestrest hun werk kunnen doen.

Er valt volgens de initiatiefnemers veel winst te behalen uit 'nee' zeggen tegen collega's, werkgevers en cliënten. "Het stellen van duidelijke grenzen bevordert werkplezier en gezondheid. Vaker 'nee' zeggen is daardoor zowel winstgevend voor de zorgmedewerker als voor de zorgorganisatie."

Tijdens de Nu zeg ik nee! Vijfdaagse, die plaatsvindt tijdens de Week van de Werkstress van 13 tot en met 17 november, ontvangen deelnemers elke dag een video met een opdracht waarin zij leren hun grenzen aan te geven. Het doel van de actie is om zorgmedewerkers bewust te maken dat grenzen stellen werkplezier verhoogt en de gezondheid bevordert.

De Week van de Werkstress is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Door het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Cora Postema

2 november 2017

Misschien nog wel even erbij vermelden om 'nee' te zeggen tegen de juiste dingen. Ik zie een lijstje met tips op de website, maar zie niet dat men 'nee' zou moeten zeggen tegen overbodig of nutteloos geacht handelen... zoals lijstjes invullen, nog meer dingen bijhouden, overleg met Jan en alleman...
Nee zeggen lijkt me goed, maar wel tegen de dingen die een 'Nee' verdienen!
Succes!!

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

3 november 2017

Cora, ik stel een nuancering voor op jouw betoog.

Ieder mens, dus ook in de zorg (dus ook in de mantelzog !) kan alleen (goed) geven als hij/zij zelf in balans is. Dus zeg nee totdat je in balans bent.
Én ga daarna pal staan voor elke actie die geen waarde toevoegt, aan de cliënt, zoals jij betoogt.
Wat vind je daar van?

Cora Postema

5 november 2017

Mauk, ik zeg 'nee' tegen je aanvulling. Je moet misschien wel vaker 'ja' zeggen tegen de dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Het gaat om een bewuste keuze voor een goede balans.

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

6 november 2017

Dan moeten we maar eens aan de koffie Cora ipv over het net.
Want ik lees in jouw antwoord een 'ja' op mijn betoog, terwijl je 'nee' zegt én deel je aanvulling dat je 'ja' moet zeggen op waar je energie van krijgt, mits die energie er kan komen.
Kunnen wij na die koffie alsnog gemeenschappelijk verslag van onze discussie uitbrengen als vervolg op dit artikel!

Top