Finance

Oppositie: niet snijden in wijkverpleging

De oppositiepartijen willen dat het kabinet een bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging schrapt. PvdA-leider Lodewijk Asscher diende daartoe woensdag in het debat over de regeringsverklaring een motie in. Die is mede ondertekend door vrijwel de hele oppositie, inclusief PVV en FvD. Alleen de SGP ondertekende de oproep niet.

Het is ongebruikelijk dat in de eerste termijn van een debat moties worden ingediend. Asscher kreeg daar echter na enige discussie toch toestemming voor van regeringsfracties. Volgens de PvdA-leider heeft de snelle indiening van de motie het voordeel dat premier Mark Rutte daar donderdag dan in zijn antwoord aan de Kamer op kan reageren. Asscher verzet zich al geruime tijd tegen de bezuiniging op de wijkverpleging die in het regeerakkoord staat.

De PvdA-leider onderstreepte ook dat Rutte en de regeringspartijen het in het debat hadden over een uitgestoken hand aan de oppositie. Hij wil zien of die houding wat voorstelt.

Of de regeringspartijen de motie zullen steunen, staat nog niet vast. Zo zei VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff er nog "een nachtje over te willen slapen".

Besparing

De oppositiepartijen maken zich zorgen over de afspraken die het nieuwe kabinet, dat steunt op VVD, CDA, D66 en Segers' ChristenUnie, wil maken met de gezondheidszorg. Om de stijging van de kosten af te remmen, moet de zorgsector 1,9 miljard besparen op de miljarden die de zorg de komende jaren duurder wordt. Als het kabinet van alle geledingen binnen de zorg evenveel vraagt, zou de wijkverpleging daarvan ongeveer 100 miljoen moeten opbrengen.

Eerder in het debat wees ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zijn SP-collega Emile Roemer erop dat de SP precies zulke afspraken met de gezondheidszorg wil maken. Roemer wierp tegen dat hij die bezuinigingen zoekt in het bestrijden van bureaucratie, winstuitkeringen en topsalarissen, maar ook dat verschilt volgens de ChristenUnie-voorman niets van de kabinetsplannen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top