ACTUEEL

Excuus Rutte voor verwarring over abortuspil

Premier Mark Rutte is donderdag door het stof gegaan voor de verwarring die hij heeft gecreëerd over de abortuspil. De coalitiepartijen hebben afgesproken dat die niet beschikbaar komt bij de huisarts, maar dit was de afgelopen weken allesbehalve duidelijk.

"Het was een fout’’, zei Rutte. "Ik heb hier zitten prutsen, en ga proberen dat in de toekomst tot een minimum te beperken.’’ Het vorige kabinet wilde nog dat vrouwen de abortuspil ook bij de huisarts kunnen krijgen. Rutte werd midden oktober in een debat gevraagd of de nieuwe coalitie hier andere afspraken over had gemaakt.

Aanleiding voor PvdA-leider Lodewijk Asscher om hiernaar te vragen was berichtgeving van het Nederlands Dagblad en later ANP en Trouw. Die hadden na rondvraag bij de coalitiepartijen gemeld dat de abortuspil niet bij de huisarts beschikbaar wordt.

NIP-test

Rutte sprak dit in het debat dus tegen, maar erkent nu dat hij de abortuspil verwarde met de NIP-test, waarmee ernstige aangeboren aandoeningen kunnen worden opgespoord tijdens de zwangerschap. "Het was een misverstand aan mijn kant, het was op geen enkele manier bedoeld om daar geheimzinnig over te doen", aldus Rutte.

D66 was enkele jaren geleden nog voor het beschikbaar maken van de abortuspil bij de huisarts. Maar de partij van Alexander Pechtold zegt overstag te zijn gegaan na kritiek van huisartsen op het wetsvoorstel van het vorige kabinet. Om de abortuspil te kunnen verstrekken zouden huisartsen worden opgezadeld met veel extra "bureaucratische rompslomp", zoals Rutte het donderdag verwoordde. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top