ACTUEEL

Levensverwachting ietsje lager

Wie over vijf jaar 65 jaar wordt, leeft daarna nog 20,5 jaar, blijkt uit de laatste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De levensverwachting, gebaseerd op sterftecijfers, is daarmee 13,5 weken korter dan de vorige prognose van het CBS in 2016. Dat komt omdat er in de laatste vier maanden van vorig jaar en de eerste acht maanden van dit jaar meer mensen stierven dan verwacht. Dat had te maken met een relatief lange griepgolf in Nederland, waardoor veel ouderen overleden. Het CBS plaatst als kanttekening dat fluctuaties in de feitelijke sterfte ieder jaar voor kleine schommelingen in de levensverwachting zorgen.

Op basis van de huidige stand van de volksgezondheid en de medische technologie hebben 65-jarigen nu nog gemiddeld bijna 20 jaar te leven. Dat is volgens het statistiekbureau ruim vijf jaar langer dan in 1956. Het CBS becijferde ook dat in 1950 de kans om 90 te worden 9 procent is, nu is dat 31 procent.

Dat mensen ouder worden komt door de vooruitgang op het gebied van medische kennis en technologie, betere hygiëne, voeding en leefomstandigheden.

AOW-leeftijd

De bevolkingsprognose van het CBS wordt gebruikt voor de vaststelling van de toekomstige AOW-leeftijd. De overheid besloot in november vorig jaar dat de leeftijd waarop de AOW-uitkering ingaat in 2022 verhoogd wordt naar 67 jaar en 3 maanden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

6 november 2017

Het zou verstandiger zijn om de AOW leeftijd niet af te laten hangen van de levensverwachting maar van de gezondheidsverwachting, vooral van de gewrichten. Veel mensen hebben op hun 65e versleten kraakbeen, waar je oud mee kunt worden maar niet mee kunt werken. De psychische prestatiedruk momenteel in veel branches is voor een zestiger ook nauwelijks meer vol te houden. Schieten we er veel mee op dat deze mensen voor hun (verlate) pensioen eerst nog een aantal jaren in de ziektewet terecht komen of afgekeurd worden (WIA)?

Top