ACTUEEL

AZM weigert patiënten om postcode

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) behandelt sinds afgelopen najaar alleen nog patiënten met zeldzame immunologische aandoeningen als zij in de directe omgeving wonen. Dat bevestigde een woordvoerster van het ziekenhuis zaterdag naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

Kostendekkend

De raad van bestuur verplicht de afdeling klinische immunologie een postcodecheck te doen om kosten te besparen. Het ANZ denk erover om de 'postcodecheck' ook voor andere specialismen in te voeren. Volgens het AZM is de maatregel nodig om de zeer specialistische zorg kostendekkend te kunnen blijven aanbieden. Hoeveel patiënten sinds de invoering op grond van hun postcode zijn geweigerd, kon de woordvoerster niet zeggen. Zij erkende wel dat “in één à twee gevallen” de doorverwijzing van geweigerde patiënten niet goed is verlopen. Die mensen hebben een klacht ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Klachten

De IGZ heeft twee klachten ontvangen en onderzoekt die, bevestigde een woordvoerder. Het gaat volgens de zegsman om gevallen waarin het ziekenhuis een al gemaakte afspraak afzegde. Dat kan gebeuren, vindt de inspectie, maar dan heeft het ziekenhuis wel de plicht om de patiënt op een nette manier door te verwijzen. De IGZ onderzoekt ook het 'postcodebeleid' op zich, aldus de woordvoerder.

Landelijke discussie

De ingreep op de afdeling klinische immunologie loopt vooruit op een uitgebreider pakket maatregelen waarmee het ziekenhuis zijn eigen toekomst veilig wil stellen. Die discussie speelt landelijk, zowel bij academische als andere ziekenhuizen, benadrukt de woordvoerster. Maar zij geeft toe dat het AZM misschien iets te licht over de maatregel heeft gedacht. “De afstemming had beter gekund.”

'Onaanvaardbare postcodegeneeskunde'

De SP spreekt in een reactie van “onaanvaardbare postcodegeneeskunde”. De partij vindt dat het AZM specialisten belemmert om academische zorg te verlenen waarvoor zij bij uitstek zijn opgeleid. Bovendien is de vrije artsenkeuze van patiënten in het geding. De SP wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) daar direct een einde aan maakt en wil hem er in de Tweede Kamer vragen over stellen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top