ACTUEEL

Klink vraagt AZM opheldering over weigering

Minister Ab Klink van VWS wil opheldering van de directie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) dat weigert patiënten met zeldzame immunologische aandoeningen te behandelen als zij niet in de directe omgeving wonen. Hij zal de leiding snel uitnodigen voor een gesprek. Dat  zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

Weigeren 'complexe patiënten' mag niet

Volgens het ziekenhuis is de maatregel nodig om de zeer specialistische zorg kostendekkend te kunnen blijven aanbieden. Maar Klink wijst er op dat academische zieken juist extra geld krijgen om complexe behandelingen te verzorgen. Volgens hem mogen 'complexe patiënten' in ieder geval nooit worden geweigerd uit kostenoverwegingen. De minister kan het wel begrijpen als er sprake zou zijn van een beperkte aanname van patiënten omdat de wachtlijsten te lang zijn. Daarom wil hij eerst horen van het AZM hoe het precies zit.

Inspectie-onderzoek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt de kwestie ook al naar aanleiding van twee klachten die zijn ingediend. Volgens het ziekenhuis is bij hen de doorverwijzing naar een ander ziekenhuis niet goed verlopen. Maar een woordvoerder van de inspectie zei dat een ziekenhuis ook de plicht heeft om een patiënt op een nette manier door te verwijzen. De inspectie onderzoekt ook het 'postcodebeleid' op zich, aldus de woordvoerder.

Maatregelen

De ingreep op de afdeling klinische immunologie loopt vooruit op een uitgebreider pakket maatregelen waarmee het ziekenhuis zijn eigen toekomst veilig wil stellen, aldus de woordvoerster van het AZM. Die discussie speelt landelijk, zowel bij academische als andere ziekenhuizen, maar de woordvoerster geeft toe dat het AZM misschien iets te licht over de maatregel heeft gedacht. “De afstemming had beter gekund.”

'Onaanvaardbare postcodegeneeskunde'

De SP spreekt in een reactie van “onaanvaardbare postcodegeneeskunde”. De partij vindt dat het AZM specialisten belemmert om academische zorg te verlenen waarvoor zij bij uitstek zijn opgeleid. Bovendien is de vrije artsenkeuze van patiënten in het geding. De SP wil dat Klink daar direct een einde aan maakt en wil hem er in de Tweede Kamer vragen over stellen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top