ACTUEEL

Minister De Jonge: valboete niet toegestaan

Apart kosten in rekening brengen bij ouderen die vaker vallen en hulp nodig hebben mag niet. Zorginstellingen die dergelijke voorwaarden stellen aan hun cliënten zullen deze moeten schrappen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de Tweede Kamer dinsdag verzekerd.

De minister benadrukte dat de twee instellingen die zaterdag in het Algemeen Dagblad werden genoemd geen rekeningen te hebben gestuurd. Ook bij de Nederlandse Zorgautoriteit zijn geen klachten over extra rekeningen binnengekomen.

Voorwaarden

In de voorwaarden van de zorginstellingen staat wel dat bij hun cliënten mogelijk extra kosten in rekening worden gebracht als ze vaak hun alarmknop gebruiken, en daar was De Jonge kort over. "Dat is gewoon niet toegestaan. Het gaat om verzekerde zorg."

Zorginstellingen Aafje Thuiszorg en De Merwelanden hebben aan de minister laten weten wel in gesprek te gaan met cliënten die vaak gebruik maken van hun alarmknop. "Dat lijkt me juist de goede weg'', aldus De Jonge.

Steekproef

Uitgebreid onderzoeken hoeveel zorginstellingen dergelijke regels erop nahouden vindt de minister een brug te ver, maar hij wil wel een steekproef laten uitvoeren. In december komt de kwestie mogelijk weer aan bod, als de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Volksgezondheid behandelt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top