ACTUEEL

Wachtlijst voor donororgaan nauwelijks korter

Hoewel iets meer mensen een orgaan afstonden, zijn de wachtlijsten voor orgaantransplantaties vorig jaar nauwelijks korter geworden. Op 1 januari dit jaar stonden 1289 mensen op een wachtlijst. Een jaar eerder waren dat er 1316. Dat meldde de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) maandag.

Meer transplantaties

Het aantal mensen dat na de dood een of meer organen afstond, lag vorig jaar met 215 wel wat hoger dan in 2008. Het aantal transplantaties steeg met 11 procent tot 570.

'Gemiddeld jaar'

Over een langere periode bezien was 2009 volgens de NTS wat het aantal donoren betreft “een gemiddeld jaar”. Het aantal mensen dat weefsel afstond, bijvoorbeeld hoornvliezen, huid en bloedvaten, lag met ruim 1500 zelfs iets lager dan in 2008.

Nierdonoren

Vorig jaar stonden 419 donoren bij leven een orgaan af. In nagenoeg alle gevallen ging het om een nier; in een paar gevallen om een deel van de lever. Dat aantal is nagenoeg gelijk aan dat van een jaar eerder. Veruit de meeste wachtenden, ruim negenhonderd, hebben een nieuwe nier nodig. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top