ACTUEEL

Checklist voorkomt fouten bij ketensamenwerking

Verschillende branche- en koepelorganisaties brengen dinsdag 26 januari een checklist uit voor zorgverleners die een samenwerking aangaan rond een cliënt. De ‘Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg’ moet de kwaliteit van zorg en veiligheid van cliënten waarborgen.

Duidelijkheid voor patiënt

De onderlinge communicatie en afspraken zijn vaak gebrekkig, terwijl deze van essentieel belang zijn bij samenwerking tussen zorgverleners. In de Handreiking staat duidelijkheid voor de patiënt over het aanspreekpunt, de (eind-) verantwoordelijke en de coördinator van de zorg centraal. Er moeten daarnaast afspraken gemaakt worden over onder meer informatie-uitwisseling en de verdeling en overdracht van taken en verantwoordelijkheden.

Vertaalslag naar praktijk

De Handreiking is niet vrijblijvend. De betrokken branche- en koepelorganisaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het vertalen van aandachtspunten naar concrete afspraken op hun gebied over verantwoordelijkheidsverdeling tussen beroepsbeoefenaren en instellingen bij samenwerking.

Betrokken organisaties

Organisaties van artsen (KNMG), algemene ziekenhuizen (NVZ), academische ziekenhuizen (NFU), verpleegkundigen (V&VN), verloskundigen (KNOV), fysiotherapeuten (KNGF), psychologen (NIP), apothekers (KNMP) en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ Nederland) onderschrijven de Handreiking. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) ondersteunt het initiatief.

Verzoek IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de verschillende organisaties verzocht om de handreiking op te stellen. Op 26 januari wordt de Handreiking aangeboden aan de Inspecteur-Generaal van de IGZ.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

26 januari 2010

Waar kunnen we deze handreiking terug vinden op het web?

Anonym

26 januari 2010

De "Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg" is hier te vinden:http://knmg.artsennet.nl/web/file?uuid=ee03a7af-abe7-42e3-9c1f-e3ac45c9b6a0&owner=a8a9ce0e-f42b-47a5-960e-be08025b7b04&contentid=71963

de jong

27 januari 2010

geen

Top