ACTUEEL

Gemeenten pakken zorg voor verwarde personen samen aan

De Utrechtse gemeenten Rhenen, Renswoude en Veenendaal gaan een gezamenlijke aanpak ontwikkelen voor de zorg voor personen met verward gedrag. Er komt onder meer voorlichting voor inwoners over wat ze kunnen doen op het moment dat er een verward persoon in hun omgeving is, bijvoorbeeld waar ze terecht kunnen voor hulp. Dit meldt RTV Utrecht.

Vanaf medio 2018 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de aanpak van verwarde personen. Ze moeten dan een werkende aanpak hebben ontwikkeld voor deze groep. Doordat ggz-cliënten daarnaast korter in een instelling verblijven en eerder naar huis worden gestuurd, komt er veel op het bordje van de gemeenten terecht, aldus Marieke Overduin, wethouder in Veenendaal. 

Daarom is het volgens de gemeenten nodig om de krachten te bundelen. Ook politie, woningcorporaties, ggz-instellingen, ziekenhuizen en aanbieders van welzijn doen mee aan het regionale overleg. Overduin: "Een hele club partijen die er samen de schouders onder wil zetten, om te kijken wat we allemaal kunnen betekenen voor de ene cliënt en zijn omgeving. Om zo te vookomen dat ze tussen wal en schip vallen." 

Gemeenten krijgen steeds vaker klachten over verwarde mensen op straat. Het aantal meldingen steeg vorig jaar met zo'n 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor, aldus RTV Utrecht. Momenteel komt de politie in actie na een melding over verward gedrag. "Dat willen we voorkomen", zegt Overduin. "Als de politie er aan te pas komt is het vaak traumatisch."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top